Purjelentokisat käytännössä?

Ensinnäkin: kisapäivät muistuttavat hyvin paljon toisiaan, käytännöt ovat vähän erilaiset jokaisella kilpailijalla. Tämä tarina katsoo asiaa avustajan näkökulmasta.

Aamu ja valmistelut

(Oletetaan että kone on yön ulkona parkissa ja peiteltynä suojapeittoihin, joka on monesti yleinen tilanne.)

Heräämisen jälkeen katsotaan ensin säätä. Sitten mennään koneelle, ja otetaan suojapeitteet pois ja ne levitellään esim. kuljetusputkeen kuivumaan, jos ne ovat kasteiset yön jäljiltä. Tämän jälkeen koneeseen tankataan vesiballasti, jonka määrän pilotti tietää. (On myös koneita joihin ei voi laittaa vettä) 

Jossain välissä on aika syödä aamiaista. Sitten kone viedään kiitotielle lähtöryhmitykseen, jonka järjestyksen kisaorganisaatio on kertonut aamulla. Joissain kisoissa kone punnitaan ennen lähtöryhmitykseen menoa, siten tarkastetaan ettei kone ole liian painava.

Briefing

Kello 10 on päivän briefing, jossa kerrotaan päivän sää, annetaan kisatehtävä ja kerrotaan jos on jotain erityistä tiedettävää, jos tehtäväalueella on vaikkapa alueita joissa ei saa lentää. Jos edellisenä päivänä on lennetty, briefingissä jaetaan päiväpalkinnot edellisen päivän voittajille.

Jos kaikki valmistautuminen on tehty ennen briefingiä, sitten onkin aika ottaa rennosti kunnes hinaukset alkavat. Briefingin jälkeen jossain vaiheessa pilotin pitää muistaa syöttää kisatehtävän lentokoneensa loggeriin.

Hinaukset

Jos sää on hyvä, yleisimmin hinaukset aloitetaan noin puolen päivän aikaan. Mutta jos lentosää ei ole kehittynyt niin kuin on ennustettu, hinauksia siirretään. On aivan tavallista että hinauksia siirretään 15-30 minuuttia kerrallaan. Näin ollen ihmiset yleensä päätyvät odottamaan lähtöryhmitykseen hinausten alkua. Joskus odottaminen kestää parikin tuntia, lähtöryhmityksessä syödään eväitä, jutellaan, putsataan lentokonetta, levätään jne. Kun hinaukset aloitetaan, ne yleensä kestävät tunnin, riippuen hinauskoneiden ja kilpailijoiden määrästä. Mutta tunti on todella yleinen aika, oli koneita 40 tai 120.

Reitille

Noin puolen tunnin – tunnin päästä siitä kun kilpailija on ottanut hinauksen, hän yleensä pääsee lähtemään kisareitille. Avustaja vie auton ja koneen kuljetusvälineet kentältä pois ja siirtyy omiin puuhiin. Yleensä päivä menee radiopuhelinta kuunnellen ja odottaen. Säästä ja tehtävän pituudesta riippuen odotusaika voi olla kaikkea 2 ja 6 tunnin välillä. Pilotti kyllä osaa arvioida kauanko lentoon menee aikaa ja kertoo sen avustajalle ennen lähtöä.

Jos käy huono tuuri tai sää heikkenee, vastassa voi olla peltokeikka eli pilotti on laskeutunut reitin varrelle, silloin kone pitää hakea kuljetusputkella pois. Tämä onkin yleensä se syy miksi avustajaa tarvitaan kilpailuissa, seuran lisäksi tietysti.

Koneen pysäköinti

Jos pilotti kuitenkin lentää tehtävän läpi, avustaja on varmasti kuullut sen radiopuhelimesta ja on auton kanssa odottamassa kentän laidalla kun pilotti laskeutuu. Muita laskeutuvia koneita varoen avustaja ajaa auton koneen luokse, ja kone kuljetetaan takaisin pysäköintialueelle. Sitten kone pestään sillä siivissä on yleensä liiskaantuneita ötököitä, lisäksi ohjaamosta otetaan omat tavarat pois ja kone peitellään ja ankkuroidaan maahan kiinni mahdollisen tuulenpuuskan varalta. Lisäksi pilotti toimittaa lennontallennetiedoston kisatoimistoon.

Ilta

Sitten siirrytään päivän tuikitärkeään osioon eli sosiaaliseen toimintaan. Kentän ravintolaan päätyy yleensä muut kilpailijat avustajineen, siellä käydään päivän lennot läpi, seurataan päivän tulosten kehittymistä ja nautitaan virkistäviä juomia.

Illalla vielä saunotaan ja istutaan ehkäpä nuotiolla ja jatketaan vielä päivän lentojen kertausta. Nukkumaan mennään riittävän ajoissa, jotta jaksetaan tehdä sama uudestaan huomenna.